W skrócie:
Szukasz ciekawych pomysłów na przetwory z ogórków, papryki lub pieczarek? Mam dziś dla ciebie coś wyjątkowego. Pyszne koreczki, które można zrobić latem do słoików i delektować się nimi jesienią oraz zimą. Takie koreczki możesz przygotować już teraz i za kilka dni podać je na grillu. Będą świetnie pasować jako dodatek na kanapki. Idealnie sprawdzą się na każdą imprezę, ale nie tylko. Możesz zrobić je także z myślą o świętach czy sylwestrze. Są naprawdę doskonałe na każdą okazję i bardzo pyszne. Zrobisz je bardzo łatwo. Wykorzystaj do nich ogórki, na które trwa sezon, pieczarki oraz paprykę. Polecam dodać także czosnek, który robi się łagodny w smaku pod wpływem zalewy. Dodaj także małe cebulki do marynowania, które dostaniesz w dużych supermarketach. Możesz także pominąć ten składnik, jeśli nie uda ci się go kupić. Koreczki i tak będą smakowały wyśmienicie.
Koreczki imprezowe – przepis na marynowane warzywa do słoików
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 5 małych słoików
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
400 g małych pieczarek,
500 g małych ogórków gruntowych,
200 g cebulek mini,
5 główek czosnku,
3 czerwone papryki.
Na zalewę:
3 szklanki wody,
2 szklanki cukru,
2 łyżki miodu,
1,5 szklanki octu.
Dodatkowo:
baldachy kopru,
ziarna gorczycy,
5 małych słoików.
Jak zrobić koreczki do słoików?
Pieczarki dokładnie umyłam, nie obierałam. Wrzuciłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam 5 minut. Odcedziłam i zostawiłam do przestygnięcia.
Ogórki umyłam, nie obierałam, pokroiłam na grube plastry, posoliłam i odstawiłam.
Paprykę umyłam i pokroiłam na kawałki.
Czosnek obrałam i podzieliłam na ząbki.
Składniki na zalewę umieściłam w garnku i zagotowałam. Gotowałam 5 minut, zostawiłam na 5 minut do przestudzenia.
Warzywa rozmieściłam w słoikach. Nie musisz nabijać ich na wykałaczki. Do każdego słoika włożyłam kilka ziaren gorczycy oraz baldach kopru. Zalałam zalewą i zakręciłam.
Słoiki umieściłam w garnku, na szmatce, zalałam do połowy wodą i gotowałam 10 minut.
Następnie wyjęłam do całkowitego wystudzenia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?