Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Starachowicka restauracja ma odpowiedź na sławnego Burgera Drwala! Proponują autorskiego burgera, przygotowanego od podstaw. Film i zdjęcia

Anna Gwóźdź
Anna Gwóźdź
Wideo
od 7 lat
Każdego roku, gdy nadchodzi zima, najpopularniejsza na świecie restauracja szybkiej obsługi proponuje nam sławnego już Burgera Drwala. Jak to z fastfoodami bywa, choć przez wielu uważana za pyszną, produkowana na masową skalę kanapka, nie prezentuje najlepszych wartości odżywczych. Naprzeciw temu postanowiła wyjść restauracja Merkury w Starachowicach, która serwuje własnego "drwala" w autorskiej wersji, produkowanego przez kucharzy od podstaw. Zobaczcie film i zdjęcia.

Burger Drwala w restauracji Merkury w Starachowicach to zimowa nowość w menu

Warto przypomnieć, że restauracja Merkury, która znajduje się przy ulicy Majówka 20, działa nieprzerwanie w Starachowicach od 1998 roku! Trzy lata temu przeszła dużą zmianę - wnętrze lokalu zostało gruntownie wyremontowane i zmieniła się część prowadzącej ją ekipy. W menu wciąż znajdziemy propozycje polskich potraw, ale jak podkreśla manager lokalu, Filip Kotwica - z nutką nowoczesności i europejskości.

Kolejną nowością są właśnie burgery. Obecnie zajmują dziewięć pozycji w karcie dań. Niekwestionowanym hitem jest tu wspomniany wcześniej Burger Drwala, nazwa znana nam dobrze z sieci McDonalds. Ten jednak prezentuje się nieco inaczej niż w fastoodzie. Pieczywo wypiekane i wyrabiane jest na miejscu, podobnie jak mięso i sosy.

- Chcielibyśmy przedstawić własną propozycję takiego zimowego burgera. To odpowiedź na pojawiające się w kartach menu w innych lokalach sezonowe propozycje "drwala". Wołowy burger z restauracji Merkury jest zawsze świeży i wykonany z najwyższej jakości składników - mówi manager Filip Kotiwca.

Zobacz jak wygląda Burger Drwala według restauracji Merkury w Starachowicach:

Sekretem smażony ser camembert

Szef kuchni restauracji, Jakub Staś potwierdzał, że pomysł na takie danie to chęć rzucenia niejakiego wyzwania innym lokalom, które również serwują taką zimową kanapkę. - U nas Burger Drwala zrobiony jest na bogato! Jak mówił Filip - składniki są najwyższej jakości, wszystko przygotowujemy praktycznie sami. Począwszy od bułek, aż po autorskie sosy - opisuje szef.

Goście mogą wybrać stopień wysmażenia mięsa. Od krwistego, po średni i w końcu - wysmażony. - Dla każdego znajdzie się coś odpowiedniego - mówi Jakub Staś. Z czego dokładnie składa się ów burger? - To bułka naszego autorskiego wypieku zapiekana z serem i cebulką, nasz autorski majonez, rukola, ogórek kiszony. Do tego boczek grillowany i ser cheddar. Najważniejszy jest jednak grillowany ser pleśniowy camembert, potem smażony w głębokim tłuszczu. Na to jeszcze konfitura żurawinowa - wymienia. Obok Burgera Drwala serwowane są frytki a na talerzu fantazyjnie położona odrobina musztardy. - To gotowy zestaw - kwituje szef.

Bułka burgera wypiekana jest na miejscu. Kolejnym ważnym elementem jest autorski majonez, mięso w trzech stopniach wysmażenia do wyboru i...
Bułka burgera wypiekana jest na miejscu. Kolejnym ważnym elementem jest autorski majonez, mięso w trzech stopniach wysmażenia do wyboru i... Anna Gwóźdź

Takie danie znajdziemy w karcie restauracji w Merkury do końca zimy, około lutego 2024 roku, podobnie z resztą ma się sytuacja w McDonalds. To dlatego Polacy tak oszaleli na punkcie tej kanapki, limitowana dostępność oznacza w naszych głowach luksus.

Głodny? Zobacz zdjęcia:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na starachowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto