MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE. Spożywanie surowej mąki np. podczas przygotowywania...
fot. nadianb/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowa mąka

NIE. Spożywanie surowej mąki np. podczas przygotowywania ciasta, może grozić zakażeniem układu pokarmowego bakteriami E. coli, Salmonelli czy Listerii. Mogą one trafić do mąki jeszcze na polu, ale także później w trakcie produkcji i transportu. Jedynie poddanie jej obróbce cieplnej pozwala na pozbycie się drobnoustrojów. Należy pamiętać także o dokładanym umyciu powierzchni, z którymi miało styczność surowe ciasto czy sama mąka.

Zobacz również

Zuzanna Kuligowska zawodniczką ITA TOOLS Stali Mielec

Zuzanna Kuligowska zawodniczką ITA TOOLS Stali Mielec

Szymon Ogłaza z rekomendacją partii na stanowisko marszałka województwa

Szymon Ogłaza z rekomendacją partii na stanowisko marszałka województwa

Polecamy

16 cudów Polski: internauci wybrali najlepsze atrakcje turystyczne na lato

16 cudów Polski: internauci wybrali najlepsze atrakcje turystyczne na lato

Czytanie lektur w wakacje to nie jest dobry pomysł. Dlaczego?

Czytanie lektur w wakacje to nie jest dobry pomysł. Dlaczego?

Aromatyczny napój na bazie wina z truskawkami. W latach 90. XX wieku był hitem

Aromatyczny napój na bazie wina z truskawkami. W latach 90. XX wieku był hitem