Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Starachowicka jadłodzielnia zdaje egzamin. Ludzie chętnie przynoszą żywność dla potrzebujących

Mateusz Dudzik
Mateusz Dudzik
Jadłodzielnia w starachowickiej Galerii Skałka działa od przeszło trzech lat. Spełnia znakomicie swoje zadanie. Ludzie chętnie przynoszą domowe dania, których ugotowali za dużo ale także gotowe produkty z dłuższym terminem ważności.

Starachowicka jadłodzielnia jest pełna jedzenia nie tylko w okolicach świąt. Właściwie zawsze znajdzie się tam coś dla potrzebujących. Co ciekawe do jadłodzielni trafiają nawet... kwiaty doniczkowe. Przynoszą je mieszkańcy, którzy nie mają już dla nich miejsca w domach a nie chcą roślin wyrzucić do śmietnika. Rośliny także znajdują nowych właścicieli

Ważną zasadą jadłodzielni jest to, aby przynosić jedzenie tylko takie, które sami moglibyśmy zjeść to jest nieprzeterminowane i zdatne do spożycia. Na przykład czyścimy lodówkę przed urlopem, robimy porządki w kuchni albo prowadzimy sklep, stoisko z artykułami spożywczymi i niektórym już kończy się termin przydatności do spożycia – zamiast je wyrzucić teraz możemy je zostawić w jadłodzielni. Tu na pewno przyjdzie ktoś, kto chętnie weźmie nasz produkt. Dzięki temu możemy chociaż w jakimś procencie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.

Jadłodzielnia czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach 8.30-17, a w soboty od 8.30 do 14.

Jakie produkty można przynosić

  • takie produkty, które sam mógłbyś zjeść,
  • produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
  • produkty hermetycznie zapakowane (słoiki, konserwy, itp),
  • sery, jogurty, twarogi.

Jakich produktów nie należy przynosić

  • żadnego rodzaju surowego mięsa- te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu,
  • produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
  • potraw zawierających surowe jaja,
  • produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików!
  • produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
  • produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),
  • produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
  • alkoholu.
od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na starachowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto