MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Marcina Patyka nikt nie pokona w siłowaniu na rękę. Został wicemistrzem Europy!

Marcina Patyka nikt nie pokona w siłowaniu na rękę. Został wicemistrzem Europy!

Wisła testuje nowego piłkarza z Niemiec

Wisła testuje nowego piłkarza z Niemiec

Polecamy

Ała, parzy! Dlaczego kobiety lubią gorętsze prysznice niż mężczyźni?

Ała, parzy! Dlaczego kobiety lubią gorętsze prysznice niż mężczyźni?

Tragedia na Dolnym Śląsku. W wycieczkę szkolną uderzył piorun!

AKTUALIZACJA
Tragedia na Dolnym Śląsku. W wycieczkę szkolną uderzył piorun!

Co wiesz o samochodach z PRL-u? Rozwiąż quiz

Co wiesz o samochodach z PRL-u? Rozwiąż quiz