MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż...
fot. Engin Akyurt/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Ciecierzyca

Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż sałata, ponieważ w 100 g suchych nasion znajdziemy aż 340 mcg tej witaminy. Warto jednak pamięć, że podczas obróbki termicznej i chłonięcia przez nasiona wody poziom kwasu foliowego znacznie się zmniejsza. Dodatkowo ciecierzyca stanowi znakomite źródło innych witamin i pierwiastków, w tym witamin antyoksydacyjnych (A, C i E), witamin z grupy B, a także żelaza, miedzi, manganu, cynku i magnezu.

Ciecierzyca wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, wspiera pamięć i koncentrację, a nawet łagodzi uczucie zmęczenia. Dodatkowo wykazano, że nasiona tej rośliny mogą łagodnie obniżać ciśnienie tętnicze krwi, obniżać poziom glukozy, a także zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny.

Zobacz również

"Było o wiele trudniej niż się spodziewałem" - stwierdził Carlo Ancelotti

"Było o wiele trudniej niż się spodziewałem" - stwierdził Carlo Ancelotti

Otylia Jędrzejczak będzie szkolić młodych adeptów pływania na Podkarpaciu

Otylia Jędrzejczak będzie szkolić młodych adeptów pływania na Podkarpaciu

Polecamy

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!