MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej...
fot. pixabay.com

Jeszcze możesz znaleźć je w swojej okolicy. Dzikie rośliny jadalne do zebrania w październiku. Gdzie rosną i jak je wykorzystać?

Jarzębina

Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej dżemy, soki, konfitury, likiery. Dodamy do sosu, czy dań mięsnych. Z jarzębiny można też zrobić prozdrowotny preparat na bazie alkoholu. Wystarczy szklankę świeżych owoców zalać 500 ml gorącego alkoholu. Odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 10 dni, następnie przecedzamy i pijemy 1 łyżkę dziennie.

- Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami - wyjaśnia Katarzyna Zawada w swoim artykule na portalu Strefa Agro.

Zobacz również

Słowackie Tatry otwarte dla turystów. Ratownicy górscy ostrzegają przed zagrożeniami

Słowackie Tatry otwarte dla turystów. Ratownicy górscy ostrzegają przed zagrożeniami

Sebastian Machowski: Na rewanż wyjdziemy ze świeżą głową

Sebastian Machowski: Na rewanż wyjdziemy ze świeżą głową

Polecamy

Oferta sieci handlowych na Dzień Dziecka. Same hity w gazetkach

Oferta sieci handlowych na Dzień Dziecka. Same hity w gazetkach

Boże Ciało tańsze od majówki. Ile zapłacimy za jedną noc w hotelu?

Boże Ciało tańsze od majówki. Ile zapłacimy za jedną noc w hotelu?

Chcesz zostać wolontariuszem? Sprawdź, na czym to polega i gdzie szukać ofert

Chcesz zostać wolontariuszem? Sprawdź, na czym to polega i gdzie szukać ofert