Dzięki darczyńcom, starachowicka jadłodzielnia znajdująca się w Galerii Skałka,znów napełniła się jedzeniem i zaprasza potrzebujących.
- Jest to miejsce w którym możemy bezpłatnie zostawić jedzenie lub wziąć jedzenie. Nie ma znaczenia, czy jesteśmy zamożni, bezdomni, starzy czy młodzi - każdy może skorzystać z Jadłodzielni - zaprasza prezydent Marek Materek.
Jadłodzielnia, to ogólnoświatowy element idei dzielenia się żywnością. W wielu państwach europejskich, tysiące osób korzystają ze wspólnych punktów do oddawania i pobierania żywności. Szacuje się, że na świecie rocznie marnuje się 1,3 miliardów ton jedzenia, co stanowi 1/3 produkowanej żywności, stąd idea bezpłatnego dzielenia się żywnością. W Polsce, jak podają źródła - rocznie statystyczny Polak wyrzuca pond 50 kilogramów jedzenia. Zapobiec marnotrawieniu ton żywności mają tworzone w miastach punkty w których mieszkańcy mogą dzielić się żywnością.
Jadłodzielnia w Galerii Skałka w Starachowicach powstała właśnie po to. Nie marnuj żywności. Podziel się z innymi
- Ważną zasadą Jadłodzielni jest to, aby przynosić jedzenie tylko takie, które sami moglibyśmy zjeść to jest nieprzeterminowane i zdatne do spożycia – mówi prezydent Materek - Na przykład czyścimy lodówkę przed urlopem, robimy porządki w kuchni albo prowadzimy sklep, stoisko z artykułami spożywczymi i niektórym już kończy się termin przydatności do spożycia – zamiast je wyrzucić teraz możemy je zostawić w Jadłodzielni. Tu na pewno przyjdzie ktoś, kto chętnie weźmie nasz produkt. Dzięki temu możemy chociaż w jakimś procencie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.
JADŁODZIELNIA CZYNNA JEST OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU W GODZINACH 8.30-17. W SOBOTY OD 8.30 DO 14.
Jakie produkty można przynosić do JADŁODZIELNI
➔ takie produkty, które sam mógłbyś zjeść
➔ produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno
bezpieczne dla zdrowia),
➔ produkty hermetycznie zapakowane (słoiki, konserwy, itp)
➔ sery, jogurty, twarogi.
Jakich produktów nie należy przynosić do JADŁODZIELNI
➔ żadnego rodzaju surowego mięsa- te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu,
➔ produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
➔ potraw zawierających surowe jaja,
➔ produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików!
➔ produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką
dłużej niż 30 minut,
➔ produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie
mylić z „najlepiej spożyć przed”),
➔ produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni,
nadgnicie),
➔ produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w
kontenerach na odpady,
➔ alkoholu.
Jaki olej do smażenia?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?